Kardeş Allah için sen bari yapma. Bak çok ciddiyim seni tenzih ederek söylüyorum gerçekten yanlış anlama ama şu ortaya attığın tez son günlerde maaşlı çalışan trollerin en büyük savunma mekanizması durumunda. senin gibi aklı başından insandan beklenmedik sorular. Zira test konusunda laf edebilecek yüzümüz yok şahsen, ülke olarak. daha çok yakın tarihe kadar sağlık bakanımız, çok test yapmanın zararlı olabileceğini anlatıp duruyordu. Neden? niçin çok çok az test yapıldığı eleştirilerini bertaraf etmek için. aynı bakan bu günlerde üstüne basa basa test sayısının artışını vurguluyor. İtalyanın sağlık sistemi çöktüğünde bizde tek bir (açıklanmış)vaka bile yoktu. günde 15-20 bin test yaptığımız halde termal kamera sayesinde virüsü ülkeye sokmadığımız içinmi? hepimiz gayet iyi biliyoruzki test yapmadığımız için. kendim, hastanede çalışıyorum. ki buraya kendi gözümle gördüğüm şahit olduğum durumları hiç yazmadım bile. sadece ama sadece medyada çıkan ve resmi olarak bilinen gerçekleri yorumluyorum. çünkü kimsenin bilmediği şeyler ortaya atıp eleştirmek değil amaç. yani ispata ihtiyaç duymayan konularda diyelim. mesela 11 mart ta kaç test yapıldı da sadece 1 tane çıktı? veya öncesinde günlük kaçar tane yapılıyordu da hiç yoktu? hepimiz gayet iyi biliyoruzki o tarihlerde böyle test yapılmıyordu. ve test yapılmadığı günlerde pozitifse bile tespit edilmeyen ve başkalarına bulaştıran belki öldüren kaç kişi oldu kimbilir. en basit hesapla son günlerde en kötü 20 bin ve üzeri test yaptığımız halde, 28 güne böldüğünde günlük ortalaması 10 binin altına düşüyor. Ki bu sadece 28 gün, yani öncesinde hiç test yapmadığını düşündüğümüzde. oysa bu salgının dünyada ortaya çıktığı ve avcupaya da iyice yayıldığı(yani aslında test yapılıp önlem alınması gereken) tarihleri baz aldığımızda çok çok aşağı düşüyor günlük test ortalaması. mesela italya, gün bazında bilmiyorum ama 1 hafta kadar önce toplam test sayısının 500 bin üstünde olduğunu görmüştüm. biz ise çok sonra başladık ve daha yeni 200 bini geçtik diye övünüyoruz. aslında hiçte övünülecek pozisyonda değiliz test bakımından. özetle, onlar çok test yapmadığı için vaka sayıları az, biz ise bilinçli davranıp bol bol test yaptığımız için vaka sayıları fazla gibi bir savunma mekanizması mantık dışı kalıyor. sen böyle bir cümle kurmadın tabiki, senin savunman değil bu. ama galiba bu şekilde savunma yapanların etkisinde kalmışsın.
bir diğer konu vakaların olduğu iller. taa 11 martta ilk vaka açıklandığında diyordum, o kişinin yeri belirtilsin ki yakın olanlar vakit kaybetmeden test için başvursun ve daha fazla yayılmasın. o dönemki savunma, il açıklanırsa tüm iller tehlikeye girer çok tehlikeli olur açıklanması vs. hatta hasta mahremiyeti cart curt kanunen de yasakmışmış. hasta mahremiyeti ile ne alakası var anlamadımki. adını soyadını yada herhangi bir bilgisini vermiyosun. kimin pozitif olduğunu söylemiyorsunki, ne alaka hasta mahremiyetiyle? mesela ilk vakanın istanbul kapalı çarşıda bi esnafta olduğunu görmüştüm bi videoda. doğru olduğunu farzedelim. bunu açıklasalar insanlar daha tedbirli olabilirdi. hatta son birkaç gün içinde temas edenler kendini karantinaya alsın ve evden çıkmadan XXX numarasını arasın ekipler gelsin evinde test yapsın. böylece alakasız bir semtte bölgede insanlar boşa panik yapmazdı. oysa ne yapıldı? kişiyi sadece kendileri bildiği için sadece kendi belirledikleri birkaç çevresine test yaptılar. olanlardan habersiz vatandaş ise bilmeden yine oraya gidip gelmeye devam ettiler, ve kimbilir kaç kişiye daha bulaştı? daha kötüsü ise o dönem vakanın orda olduğuna dair söylentiler çıkınca kapalı çarşının artık esnaf odası başkanımı ne yetkilisi ise artık, basın açıklaması ile olayı yalanlıyor. güvenle gelebilirsiniz buraya diyor. yani o durumda dahi tek derdimiz aman müşteri kaybı olmasın. haftalar geçti. geldiğimiz nokta da, artık şehir bazlı hangi bölgede nekadar vaka olduğu haritasıyla yayınlandı. aklın yolu bir. bunun için illaki işin çığrından çıkması beklenmemeli.
bahsettiğim kapalıçarşı vaka videosunu da bırakayım. görevli kendisi de söylüyor "biliyorsunuz ilk vaka burdan çıktı"...
https://www.youtube.com/watch?v=7VKas5jOvtw